Zengő borbár - Borkóstoló hangulat

5+1 érv, hogy szerintünk mitől is jó egy borbár

Nem gondoljuk, hogy jogunk lenne egyetemes igazságokat az éterbe nyilatkozni, de reméljük, hogy a megannyi szakmában eltöltött évünk tapasztalatai után elfogadtok tőlünk 5+1 gondolatot, hogy szerintünk mitől is válik szerethetővé egy borbár!

1) A bor

Talán túl evidensnek hangzik, de az első érvünk nem más, mint a jó borok! Itt nem arra kell gondolni, hogy Chateau Lafite Rothschild kell, hogy mindenki poharában legyen, hanem arra gondolunk, hogy a poharas borlap (!) tartalmazzon minden borívó számára valami izgalmasat, különlegeset és legfőképpen olyat, ami kielégíti a vágyait. Mindenki találja meg benne a számítását. A könnyű fröccsre vágyó ugyanúgy találjon magának egy szimpatikus tételt, mint a borászattal foglalkozó borszakértő, vagy egy Burgundiából érkező francia borkedvelő. Nagyon fontos, hogy a borlap alkalmazkodjon a szezonalitáshoz, és merjen a szokásoktól eltérő tételeket bemutatni.

Emellett pedig legyen olyan üveges “kisker” kínálata a borbárnak ami igyekszik minél több érdekességet bemutatni, minél jobban lefedve az országban található bordiverzitást, mindezt úgy, hogy a tételek ár/érték aránya megfelelő maradjon.

2) A lélek

Azért szeretünk egy adott helyre járni, mert együtt rezonálunk vele, érezzük, hogy a helynek “lelke van”. Hogy ezt elérjük, többféleképpen is meg lehet próbálkozni, ám általános érvényű, hogy egy jó borbárban a “boros hangulat” köszön vissza, amit megfelelő ízléssel, olyan összhangot melegséget és barátságos légkört sugároz, amitől az ember otthon érzi magát, nem pedig sivatagi róka prémmel huzatolt bútorokkal próbál kitűnni.

3) A kiszolgálás

Ha egy jó borbárba érkezünk, akkor számíthatunk arra, hogy a személyzet szintén nagyon érdeklődik a gasztronómia ezen ága iránt, ezért egy ilyen helyen fontos, hogy ne csak egy pohár bort kapjunk. A bor mellé érkezzen egy kis kalauzolás, ismerjük meg jobban a tételt, tudjunk meg érdekességeket vagy akár személyes történeteket a borral kapcsolatban. Ehhez természetesen a személyzetnek tisztában kell lennie a kínált tételekkel és kell, hogy véleménye legyen róluk. Ez azt jelenti, hogy ismeri a borokat amikkel dolgozik így akár személyre szabottan be tudja mutatni őket. Fontos emellett, hogy a felszolgáló érezze, mire van szüksége egyes vendégeknek, tudja velük megteremteni a közös hangot.

Előnyös, ha a felszolgáló udvarias, figyelmes és nagy szakértelemmel rendelkezik, de közben nem érezteti azt senkivel, hogy csak fehér kesztyűben lehet borokat kóstolni és borokról beszélni.

4) A körítés

Már megbeszéltük, hogy a jó borok elengedhetetlen hozzávalói egy jó borbárnak, de emellett  fontos, hogy egy borbár kínáljon hasonlóan jó falatokat is. Nem szükséges egy 8 fogásos degusztációs menüvel készülni, viszont amit ad az ember az mindig legyen minőségi. Erre a legjobb megoldás a tapas tálakban rejlik, hiszen itt a sajtokkal, krémekkel, húsokkal és kenyérrel, a világ bármely pontjára tudja repíteni vendégeit a borbár. Illetve nem kell, hogy csak és kizárólag bort fogyasszon valaki, ha borbárba jön, egy minőségi hely figyel mindenkire, ezért a borok mellett rendelkezik minőségi alternatívákkal, sörökkel, prémium rövid italokkal, koktélokkal és minőségi üdítőkkel egyaránt, hiszen az a legfontosabb, hogy az idelátogató vendégnek meglegyen a választási szabadsága.

5) A programok

Mindig jól esik kiszakadni a hétköznapi mókuskerékből, ezért egy igazán jó borbár, igyekszik vendégeit a legkülönfélébb eseményekkel szórakoztatni, legyen az egy szervezett borkóstoló, egy jó koncert vagy izgalmas kvíz est, amik segítenek néhány órára kikapcsolódni.

+1) A vendégek

A világ legjobban felszerelt borbárja sem különbözik néhány üres helyiségnél, ha nincsenek vendégek akik megtöltsék azokat élettel. A kedvenc helyünkre szívesen járunk, hiszen tudjuk, hogy kedves értelmes, hozzánk hasonlító emberekkel találkozunk, akikkel akár kapcsolatot építhetünk ki.

Természetesen mi is azon vagyunk, hogy nehogy bort igyunk s vizet prédikáljunk – leginkább bort inni és bort prédikálni szeretünk – úgyhogy gyere bátran, foglalj asztalt és tapasztald meg te is, hogyan teljesítjük mindezt a Zengő Bárban!