Egri Csilag Hét 2023 - Zengő Borbár

A Zengő Bárban is Egri Csillag Héttel indul a tavasz!

Tavaly indult el a tematikus Egri Csillag Hét, és idén március 9. és 16. között újra a figyelem középpontjába kerül az egri bikavér fehérboros párja. Országszerte éttermek, borbárok, borkereskedések és maguk az egri pincészetek szerveznek programokat, ajánlanak tavaszi fogások mellé egri csillagot, valamint állítanak össze egyedi borcsomagokat.

Az egri csillagot a tavasz borának nevezik frissessége, üde gyümölcsös aromái miatt, és a házasítás folytán összetett illat- és ízvilágában gyakran érezhetőek az évszak szimbólumának számító virágos jegyek. Emellett a bortípus legismertebbnek számító classicus tételeinek új évjáratai ebben az időszakban debütálnak.

Pont ezért, a telet elbúcsúztatva és az új évszakot köszöntve újra arra hívják az egri borászok a borkedvelőket, hogy akár bontsanak ki egy palackot otthon, menjenek el kóstolni egy borbárba, vagy kérjenek csillagot a programhoz csatlakozó éttermek egyikében.

Az egri csillagot, akár a többi eredetvédett egri bort, három kategóriában – classicus, superior és grand superior – készíthetik a borászatok. Amíg a classicus borok a frissességről, a könnyedségről és a gyümölcsösségről szólnak, addig a superior tételek már magasabb beltartalommal rendelkeznek és hosszabban érlelik őket, a grand superior tételek pedig kizárólag a legmagasabb kategóriájú, dűlőszelektált borok lehetnek, ebben az esetben a házasítás összes alapbora egyetlen dűlőről származik.

A legismertebbnek kétségkívül a classicus borok számítanak; ha közülük választasz az Egri Csillag Héten, érdemes megkóstolni a friss, 2022-es évjáratot. A bor mellé tálalhatunk olyan hagyományos borkorcsolyákat mint a gomolya, a pogácsa, vagy olyan moderneket, mint a zöldségchipsek vagy a pesztós stangli. Érdemes azonban megkóstolni igazi tavaszi fogások mellé is, amilyenek a primőr zöldségek, egy könnyed hal- vagy szárnyasétel vagy épp egy friss zamatokkal teli saláta.

Egri Csillagok a Zengő Bár kínálatában:


Tóth Ferenc – Pincészet Egri Csillag Superior 2020

Az Egri Bikavér fehér párja, egy Superior minőségű egri házasítás, amely elkészítésekor a pincészet célja az volt, hogy egy elegáns, komoly, tartalmas, hosszan érlelhető bort készítsen. Hűen tükrözi az Egri Borvidék arcát, a hűvös klímát, a szép érettséget, a frissítő savakat egy mély, rétegzett borban. A négy szőlőfajta külön-külön lett feldolgozva és erjesztve, az érlelést követően lett a végső házasítás elkészítve.

Böjt Borászat – Egri Csillag Superior 2021

A rizling, leányka, sauvignon blanc, muskotály szőlőfajtákból készült 2021-es évjáratú Egri Csillag Superior egy könnyed, dinamikus, friss és zamatos bor.

St. Andrea Szőlőbirtok – Boldogságos Dűlő Egri Csillag Grand Superior 2021

Illata gazdag és mély, melyben a fehér húsú gyümölcsök kiegészülnek egy pici fehér virággal. A test közepes, amit feszes savak tesznek lendületessé. Kóstolva körte, fehér húsú őszibarack és citrusok uralják az ízképet. Szép hordóval és hosszú lecsengéssel zár.

Egri Csillagok Hét a Zengő Bárban >>>


Ha pedig meg is örökíted ezt a tavaszi boros pillanatot, használd az #EgriCsillagHét hashtaget!

További információ az Egri Csillag Hét hivatalos oldalán.