Zengő Borbár kóstolás - 2023-as tavaszi ás nyári borlap borai

Magyar borok tavaszra és nyárra – Itt az új Zengő-borlap!

Egy borbár életében talán az új borlap összeállítása a legizgalmasabb időszak, hiszen a következő fél év vásárlói élményeit is meghatározhatja. Ilyenkor igyekszünk mindig a tőlünk telhető legjobb tételeket kiválasztani.

Távolról nézve talán úgy tűnhet, hogy a kóstolás csupa móka és kacagás, de ennél a valóság egy picit összetettebb. Na nem panaszkodni akarunk, imádjuk a munkánkat, de egy borlap összeállítás (sajnos) nem csak ivásból áll. Nézzük meg, hogyan is néz ki egy ez a folyamat nálunk a Zengőben!

Első lépés: rakjuk össze a vázat!

Először is közösen meghatározzuk a borlap vázát: hány fehér, vörös, habzó, rosé tétellel szeretnénk dolgozni? Milyen arányban legyenek a kis- és nagy borászatok? Engedjünk-e be határon túli tételeket is? Milyen fajták fognak jól fogyni adott időszakban? Milyen árkategóriájú tételekből álljon a borlap? Stb.

Rengeteg kérdés, melyekre egyrészt próbálunk a kóstolók előtt válaszolni, legalábbis vázlatosan, másrészt pedig sok kérdésre csak a kóstolók után találjuk meg a választ, attól függően, hogy milyenek voltak a tesztelt tételek.

Borászatok kiválasztása

Sokan kérdeztétek, hogy hogyan választjuk ki a borászatokat, akikkel együtt dolgozunk. Egyrészt mi is sokat kóstolunk az év folyamán, másrészt sok ajánlást kapunk ismerősöktől vagy akár tőletek, vendégektől, illetve sok borászat is direktbe megkeres minket. Ilyenkor próbáljuk leszűkíteni a kóstolt tételeket 100-200 közé, és ezeket egyesével tesztelni.

A bor minősége csak egy szempont, emellett természetesen néznünk kell az árat, az eladhatóságot, a termék logisztikáját, üzletbe kerülését, illetve azt, hogy mennyire illik az összképbe egy adott tétel az itallap szempontjából.

Kóstolás

Ha összeáll egy vázlat, utána szeretünk benneteket is bevonni, előkóstolókat tartva, hogy első kézből kaphassunk visszajelzést tőletek, akik a végén élvezői vagy elszenvedői lesztek munkánk gyümölcsének.

Ezt követően a Zengő csapat konszenzusos döntést hoz a tételeket illetően, és megszületik egy új, remélhetőleg sokféle igényt kielégítő minőségi magyar borlap.

Foglalj asztalt, és győződj meg te is élőben, hogy milyen tételeket kínál a Zengő tavaszi és nyári borlapja 2023-ban!